Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2012 18:04 - ВЪНШНО ПОДДЪРЖА ПРЕВОДАЧИТЕ ОТ СИВАТА ИКОНОМИКА
Автор: rennie Категория: Други   
Прочетен: 2172 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.09.2013 16:57


 

В списъка на необходимите документи за сключване на договор с Външно, точка 9, са изложени пространно изискванията към преводачите на агенциите:
http://www.mfa.government.bg/uploads/files/List_docs_contract_translate.pdf

"9. Списък на преводачите, работещи за фирмата – във вид на таблица, с електронно
изписани имена, която съдържа пореден номер, трите имена на преводача, неговия
ЕГН, работните езици и подписа на преводача."

Следват подробности, касаещи образователния им ценз.

Изброените изисквания отговарят напълно на критериите за регистриране на преводач на свободна практика, обаче Външно НЕ споменава НАЙ-ВАЖНОТО за елиминиране на преводачите от сивата икономика - РЕГИСТРАЦИЯТА на преводача в Агенцията по вписванията. Според Външно е достатъчно преводачите да се "регистрират" в една или няколко агенции за преводи.

Тъй като ВЪНШНО НЕ изисква преводачите да са регистрирани в Агенцията по вписванията с БУЛСТАТ и т.н., излиза, че самото Външно поддържа преводачите от сивата икономика.

Анонимен коментар:
Верно, бе! Външно не изисква преводачите да имат БУЛСТАТ!!! Външно НАСЪРЧАВА СИВАТА  ИКОНОМИКА В ПРЕВОДАЧЕСКИЯ СЕКТОР.
Това е така, защото в мумията-правилник на мавзолеума КО  НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА ЗА ПРЕВОДАЧИ НА СВОБОДНА ПРАКТИКА - по онова време (е-ееееей преди десетилетия) просто не е имало Агенция по вписванията, както не е имало и Търговски закон. Затова първите фирми за преводи, по Указ 56, са се регистрирали към Външно  и са набирали преводачи без БУЛСТАТ.
Тази МИЛА ТРАДИЦИЯ  се е запазила и до днес. Нежеланието на Външно за промени ясно говори, че ПРЕДПОЧИТА ДА ПОДДЪРЖА СИВАТА ИКОНОМИКА. По разбираеми причини, сивата икономика носи по-добри печалби - на агенциите "сутеньори", които набират безправни преводачи (обезправени от Външно!) и на самото Външно, в което се "заверяват" подписите на преводачите ОТ СИВАТА ИКОНОМИКА - дейност, която  "снася" добри печалби на ДЪРЖАВАТА.

Източник:
http://www.peticiq.com/forum/32093/start/5800#5825

Девет месеца по-късно. Дискусиите продължават!

20.09.2013 г. 

"И стига сте плакали - всеки преводач на запад със свой печат пак плаща данъци и отчита печалба, подобно на нашето ЕТ!"

Агенциите си признават, че работят с преводачи от сивата икономика, следователно и агенциите са в сивата икономика.  Но те не са виновни. Агенциите просто са се приспособили към изискванията на Външно. Самото министерство принуждава агенциите и преводачите да работят в сивата икономика. Правилата са ясни:

1. Регистрираш агенция за преводи (ЕТ, ООД, ЕООД, СЪЮЗ НА ПРЕВОДАЧИТЕ В БЪЛГАРИЯ и т.н.)

2. Пускаш обяви, че набираш заклети преводачи, правиш списък и сключваш договор с Външно - откъде да знаеш, че е ФИКТИВЕН този договор, да не си юрист? Вярваш на правителството и държавната администрация и не можеш да допуснеш, че уважавано министерство ще съставя документи с невярно съдържание и ще те подвежда да подписваш такъв. Така правят само измамниците, нали?

3. Започваш да работиш. Забелязваш, че все ще има някоя агенция, която да работи на убийствено ниски цени. Една изчезва, друга се появява. Постоянно някой подбива цените. Принуден/а си да търсиш евтини преводачи ОТ СИВАТА ИКОНОМИКА и да фалшифицираш подписи, за да оцелееш.

 ВЪНШНО СЕ ГАВРИ С ЦЕЛИЯ ПРЕВОДАЧЕСКИ БРАНШ - И С ПРЕВОДАЧИТЕ, И С АГЕНЦИИТЕ!

 Източник:
http://www.peticiq.com/forum/32093/start/11375#11388

 Вж. също "Писмо до Ръководството на СБП, изпратено на 20.09.2013 с копие до официални институции и др.":
http://softisbg.com/rennies_blog/2013/09/-20092013.html

Откъс:
"Тази незаконосъобразна практика [сключването на договори с МВнР по чл. 2а, ал. 2 от Правилника за легализациите] съществува вече повече от 20 години.

През всичките тези години Съюзът на преводачите в България също е сключвал и в момента е сключил такъв договор с МВнР.

Договорът е фиктивен, защото в него няма клаузи за срокове и начина на заплащане от страна на Възложителя за извършената от изпълнителя работа (официални преводи). Знаете, че „Възложителят" МВнР нищо не възлага на стотиците си „изпълнители" и не обявява ОП, преди да сключи договор със стотици "изпълнители" по чл. 2а, ал. 2. Освен това самото основание за сключването му - Правилникът за легализациите, е незаконосъобразно, тъй като противоречи на действащата нормативна уредба. Естествено, че ще противоречи, след като не е изменян повече от 22 години.

Отново изразявам надежда, че ще повдигнете този въпрос пред официалните институции и в най-скоро време сключването на договор по чл. 2а, ал. 2 от Правилника за легализациите ще бъде прекратено."
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rennie
Категория: Бизнес
Прочетен: 390179
Постинги: 220
Коментари: 12
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930