Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2013 11:19 - НАЙ-НОВОТО ОТ ПЕТИЦИЯТА
Автор: rennie Категория: Новини   
Прочетен: 1643 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.04.2013 00:42


Този постинг е нещо като осведомителен бюлетин. Целта му е популяризиране на темата за очакваните промени  в нормативната уредба за извършване на официални преводи чрез публикуване на най-интересните и най-новите въпроси и отговори  от форума на петицията на преводаческите агенции (ПА), където текат дискусии от май месец миналата година. 

25-26 април 2013
Бестселърът  "Тримата от СРС" засенчи романчето за ПАтешките неволи.

19-24 април 2013
Атмосферата във форума е ведра. Появиха се две важни препратки:
към статията на Илка Енчева "Българските преводачески агенции нямат право да подготвят официални преводи на полски език":
http://editor.slavic-center.com/prevodacheski-agencii-polski-ezik_oficialni-prevodi/
и към статията във в. "Вести" със заглавие "ЕК: Край на скъпите и бавни заверки и легализации на документи:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5717151
Постингите вече са повече от 9000:
http://www.peticiq.com/forum/32093/start/9050


18 април 2013
За пореден път се появяват анонимни обиди и заплахи. За пореден каня анонимните да дойдат да коментират тук, в този блог. Хари Стоянов също ги кани да излязат от анонимност - знаят кои сме, на сайта ни има данни за контакт с нас по телефон, имейл, скайп. Предпочитат да си стоят анонимни и да отправят заплахи за убийство, маскирано като суициден опит на психически нестабилни хора. Изпратих съобщение за неподходящо съдържание (враждебна реч, постинг #8991).
http://www.peticiq.com/forum/32093/start/8975



17 април 2013
Днес се написа следната част от форумния роман-петиция "Гадове сме всички" - Комедия от грешки в страната на идиотите:
Един ден от живота на форумците в Петиция против новите изисквания 
 17.04.2013 г:
http://rennie.blog.bg/novini/2013/04/02/5-6-stranici-ot-romana-peticiia-quot-gadove-sme-vsichki-quot.1070595 
(тук има и линкове към оригинала на романа - самия форум)

15-16 април 2013
Няколко страници пререкания между преводачи и агенции:
От http://www.peticiq.com/forum/32093/start/8800
До: http://www.peticiq.com/forum/32093/start/8900

Стига се до следното заключение за тежкото състояние на преводаческия сектор:

"Не става дума за поробване [на преводачите], а за унищожаване. И аз по-рано си мислех, че борбата е за освобождаване на поробените преводачи, но още през лятото м.г. осъзнах, че положението е далеч по-сериозно. Няма поробени преводачи, има ликвидирана професия. Съсловието на професионалните преводачи е унищожено. Тепърва трябва да се изгражда - от кота нула. В момента в цяла България има само двама-трима (!) преводачи, които не са предоставяли подписа си на нито една агенция - невероятно, но факт!

Съсловието на мениджърите на ПА също не е в завидно положение. Мениджърите на фирмите лазят по корем и се молят на МВнР да не ги лишава от рекетьорската си протекция! МВнР се гаври с тях, изнудва ги като същинска мутра, а те търпят. Къде са гордите хора на бизнеса? Един-единственик (!) собственик на фирма открито заяви пред институциите, че има пълно право да продължи дейността си и без да сключва договор с МВнР и че няма никакви нови изисквания - невероятно, но факт! 

Това е някаква абсурдна ситуация, колеги преводачи и мениджъри на ПА!" 


13-14 април 2013
Марин Райков е наречен мишка. Присмиват се на някой, който написа, че "заклет преводач се става точно като си вписан към агенция, имаща договор с КО" - то си е за смях. Статията "Има ли нужда професионалният преводач от услугите на преводаческа агенция" обра овациите:
http://editor.slavic-center.com/ima-li-nuzhda-profesionalniat-prevodach-ot-uslugite-na-prevodacheska-agencia/
Отвори се 352-ра страница:
http://www.peticiq.com/forum/32093/start/8775#8784


11-12 април 2013
Нищо особено. Опитват се да изкарат преводачите виновни за беззаконията в нашия бранш. Бъзикат се с писмото от КО до собственика на "Софтис".
http://www.peticiq.com/forum/32093/start/8725#8737

10 април 2013
Постинг #8667: "Започвам да си мисля, а сигурно и не само аз, че държавното кормило е в  ръцете на банда разбойници, които нямат никаква друга цел, освен да обират народа и да се хилят цинично."
http://www.peticiq.com/forum/32093/start/8650#8668
 
9 април 2013
Нищо особено. Цитати от няколко вестникарски заглавия: "Николай Младенов обиколил света за 10 дни", "Началникът на кабинета на Президента подал оставка". Между другото, досега нито веднъж не съм получила обратна разписка от приемната на това плевнелийско президентство. Докато от ВАП, например, винаги получавам обратната е-разписка безотказно, даже по няколко наведнъж. Сега, с напускането на съгражданина ми Цветлин Йовчев, направо се получава плевенска трагедия. 
http://www.peticiq.com/forum/32093/start/8650#8664

8 април 2013
Какво ще стане след отпадане на "лиценза" (ПА смятат, че Външно ги лицензира или оторизира чрез фиктивен договор за възлагане на работа - извършване на официални преводи) 

Ако махнат "лиценза" от Външно, бързо-бързо ще окапят тези агенциийки, дето живеят само от дипломки и актчета за раждане. Оторизираните преводачи ще си поемат официалните преводи, а истинските, сериозни агенции ще си отдъхнат. Сегашното положение е някаква шизофрения - хем частни агенции, хем към Външно. Как стават тия работи, бе? С правилник от времето на баба ми ли? Ха-ха-ха!!! Бай Тошо навремето каза:

---- ... не сме готови още, затова ще направим една комбинацийка, другари и другарки, комбинацийка от социализъм и капитализъм! Подписах Указ 56 за благото на народа!

Прав е бил Първият. През далечната 89-та наистина не сме били готови още. Нито е имало Търговски закон, нито нищо... Голям талант беше бай Тошо, страхотен трагикомик. Ненадминат! Бате Бойко хич да не се мъчи да му подражава, слаба ракия се получава ;)


Държа на качеството и клиентите търсят услугите на моята агенция.

Вярвам ти, че държиш на качеството. Въпросът е друг - каква част от преводите, които извършва агенцията ти, са официални? Този въпрос може да се формулира и така:

Мислиш ли, че агенцията ти ще хлопне кепенци, ако (като!) отпадне "лицензът", т.е. ако (когато!) Външно престане да "оторизира" агенциите да извършват официални преводи?

Някакъв провокатор разправяше в този форум, че официалните преводи били само 3-5%. Но аз забелязвам, че през последните години, откакто заработи гугъл преводачката, клиентите ни търсят предимно за официални преводи на документи. Останалите си ги правят и сами, особено от и на английски език. 

Защо убиват малкия бизнес?

Не е луд. който яде зелника, а който му го дава. Намеренията за прее.аване на дребния бизнес стават АКТ със съгласието на прее.аните.  Вместо да заставате в наведена поза, да разтваряте бузки и да стискате зъбки, можете да пишете до КО, че е станало недоразумение с тези нови изисквания, въведени уж със заповед на бившия министър на МВнР, защото в заповедта не се споменават никакви изисквания - нито нови, нито стари. Освен това, тя е за консулското обслужване, а то се извършва в чужбина. Толкова е просто. Ама не

---- Ние предпочитаме да се оставим да ни онождат, за да ревем през сълзи по форумите и фейсбук. Винаги по форумите и само по форумите! А ако се сетим да напишем нещо, то ще бъде в стила на чалга хита: 

"Хайде, излъжи ме, хайде накажи ме, нека ме боли!"     

http://www.youtube.com/watch?v=1dszmk4GDMY

7 април 2012
"Не е ли противозаконно събирането на такси? Или искате да кажете, че таксите са законни, може би?"

 Незаконни са, разбира се. Опровержението в "Труд" целеше да успокои народа, за да не хукнат всички да съдят Външно и държавата - както у нас, така и по цял свят. Нявсякъде събирането на такса за заверка на превода е незаконно, а у нас освен тази такса, са незаконни и всички такси, събирани по Тарифа 3 за консулското обслужване, защото то се извършва в чужбина. Затова е належащо Райков да направи официално изявление, да помоли хората за разбиране в този тежък момент и да обещае, че повече няма да се вършат такива безобразия.

Форум на петицията:
http://www.peticiq.com/forum/32093/start/8625
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rennie
Категория: Бизнес
Прочетен: 388837
Постинги: 220
Коментари: 12
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930