Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2013 00:43 - Всеки, сключил договор с МВнР по чл. 2а, ал. 2 от незаконосъобразния Правилник, подкрепя беззаконието
Автор: rennie Категория: Новини   
Прочетен: 1492 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.04.2013 16:54


Най-сетне, след неколкократно напомнянe, МВнР извади "Софтис" от списъка на т.нар. "оторизирани агенции" - 643 на брой към днешна дата:
 http://www.mfa.government.bg/uploads/files/KO_list_25_04.pdf

Собственикът на "Софтис" настояваше да бъде изваден от този позорен списък не защото не желае да бъде оторизиран да извършва официални преводи на документи, а защото не одобрява начина, по който МВнР уж оторизира фирмите за преводи.
 
"Оторизацията" се извършва чрез сключване на фиктивен договор между МВнР и фирмите

Договорът уж е за възлагане на работа (извършване на официални преводи на документи и други книжа), но "Възложителят" на практика не възлага никаква работа на фирмите. Сключването на договорите между министерството и частните агенции става без обявяване на търг. То и няма как да се обяви търг, защото "Възложителят" нищо не възлага на изпълнителите си (частните фирми за преводи), затова и в договора липсват клаузи за срокове и възнаграждения. 
http://www.mfa.government.bg/uploads/files/contract_for_translations.pdf

Този договор се сключва на основание чл. 2а, ал. 2 от един много стар вътрешно-ведомствен Правилник за легализациите, заверките и преводите от 1958 г., посл. изм. 1990 г. МВнР вече официално признаха, че Правилникът представлява остаряла нормативна уредба, която не отговаря на съвременната действителност:
http://rennie.blog.bg/novini/2013/04/14/goliam-smeshnik-e-tozi-pravilnik.1100373

Договорът по чл. 2а, ал. 2 от Правилника е пример за административен произвол

Фактически всяка фирма, сключила такъв договор, одобрява административния произвол на МВнР и признава пълното право на мошеника Николай Младенов да се гаври с преводаческия бранш, като изнудва собствениците на фирми, както си поиска. Чудя се това плачевно положение на какво се дължи - дали на глупост или страх, или пък на алчност или липса на елементарни морални устои? Или на всичко това взето заедно?

 

 

Acknowledgments:

Тази статия беше вдъхновена от следния разговор във фейсбук:

--- Има голяма вероятност и списъците с преводачи да се окажат фиктивни, както и договорите с агенциите.

--- Сигурно и затова се ослушват... само уши има сред тях и интриги кой до коя държава да бъде изпратен на мисия...

--- Аз се чудя защо КО не публикуват номерата на договорите в списъка с агенциите. Питах една позната. Тя дори не беше забелязала, че липсват. Ти забелязала ли си?

--- Сигурно са си спестявали загубата на време в набирането на номерцата, това да не сме ние да внимаваме за всяка цифра в документите :)

--- А, ама и ти ли не знаеш какво е станало? Първо ги имаше, после ги сбутаха под списъка, накрая съвсем ги премахнаха. Бяха сбутани така, както сега са телефоните. Или ти не знаеш и за телефоните?

--- Както е тръгнало, скоро ще ги махнат - първо номерата, после телефоните, айде и целия списък :)

--- И тогава?

--- Интересен въпрос :)

--- Ти видя ли предложението ми Райков да издаде една заповед, че от еди-коя си дата - примерно 01.07.2013 - всички преводачи с определена квалификация се оторизират да извършват и заверяват сами преводите на документи и други книжа?

--- Да, видях. От Външно не реагират и не съставят експертна група, а продължават да заверяват преводите зад гърба ни, което си означава, че в основата си е финансовият интерес.

--- Ти докога смяташ да ги подкрепяш, след като отдавна си наясно, че вършат беззакония?
--- Току-що от теб научих, че ги подкрепям :) Нямах и най-малка представа.
--- С договора какво мислиш, че правиш?
--- Договора подписах по молба на директен клиент заради няколко търга, за които аз си превеждам лично. И между другото - никой не ми и поиска удостоверение от КО!
--- Няма и да ти поиска. Не ти ли е минавало през ум, че спокойно можеш да прекратиш този фиктивен договор без последици за дейността ти?
(този въпрос остана без отговор

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rennie
Категория: Бизнес
Прочетен: 388676
Постинги: 220
Коментари: 12
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930